hren
hren
Igor Čerenšek

Igor Čerenšek

Voditelj Odjela za psihološku pripremu sportaša

Biografija

Igor je diplomirao četverogodišnji studij psihologije na University of Minnesota u SAD-u 2007., a magistrirao na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu. Do 2008. godine profesionalno se bavio plivanjem i predstavljao Hrvatsku na brojnim europskim i svjetskim prvenstvima, Mediteranskim Igrama i Olimpijskim Igrama u Ateni 2004. Po završetku plivačke karijere započeo je svoj profesionalni rad sa sportašima kao trener, te sportski savjetnik i mentalni trener.

Igor je usmjeren na mentalni trening u sportskoj i općoj populaciji, te mentalni trening u poslovnom kontekstu. Kao psiholog imao je priliku raditi s nekoliko stotina vrhunskih sportaša, olimpijaca i osvajača olimpijskih odličja, te raznim sportskim timovima na nekoliko Svjetskih Prvenstava.

Vlasnik je i direktor tvrtke Mental Training Center d.o.o. koja pruža usluge  elitnog sportskog i poslovnog treniranja, savjetovanja i mentalnog treninga za mnoge različite sportove. Pokrenuo je i prvu nacionalna edukacija za trenere u području psihologije sporta a njegova tvrtka pruža online tečajeve i objavljuje knjige dostupne na hrvatskom i engleskom jeziku na različitim platformama.

Uz Mentalni trening, posljednjih 14 godina Igor je radio za različite klubove i organizacije te sudjelovao u brojnim projektima. Neki od njih su: Odjel za podršku žrtvama i svjedocima pri Sudu u Zagrebu; Vanjski predavač u Športskoj gimnaziji Zagreb za područja Sportske psihologije, HAPK Mladost, trener plivanja; PK Cerine, mentalni trener i savjetnik za plivače; Fitnes učilište Zagreb, predavač iz Komunikologije i Promjene životnog stila.

Od dodatnih edukacija, Igor je vlasnih nekoliko diploma i certifikata: Neurolingvističko programiranje NLP poslovni trener; NLP praktičar, Blok periodizacija pod vodstvom prof. Juri Hanin; Optimizacija razine učinka kod olimpijskih sportaša; Kognitivno bihevioralna terapija (završen prvi stupanj edukacije); Hipnoterapeut (završen prvi stupanj edukacije).

Tijekom svoje sportske i akademske karijere dobio brojna priznanja i postignuća. Neka od njih su: 5 najboljih studenata sportaša na Sveučilištu Minnesota (2007); MVP (nagrada za najkorisnijeg člana tima) Odjel za Sport Sveučilišta u Minnesoti (2007); Academic All American izbor najboljih studenata sportaša u SAD-u (2005.-2007.); Finalist Svjetskog i Europskog prvenstva (2002 i 2006); priznanje američkog Senata za Olimpijske igre u Ateni (2004); osvajač medalje na Mediteranskim igrama (2001.)

Danas uz mentalne treninge u sportu i poslovne treninge te consulting za manje firme i start-up kompanije Igor piše knjige te je autor ili koautor nekoliko knjiga i radova: Mentalni trening priručnik za sportaše (2022); Kako graditi otpornost na stres (2021); Mala knjiga velikih promjena (2020); Roditelji novog doba (2019); Mentalni trening za trenere (2017);  Perfekcionizam, natjecateljska anksioznost, pobjeda i zadovoljstvo kod adolescentnih sportaša (2012); koautor na istraživačkom projektu: Natjecateljska anksioznost i ciljna orjentacija kod hrvatskih sportaša (2011), koautor na istraživačkom projektu: Perceptivni aspekti plivanja (2006).